Sinir sıkışması; sinirlerin çevresinde bulunan dokuların (Kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi) sinirlere aşırı baskı yapması sonucunda oluşan bir sinir hastalığıdır. Dokulara yapılan bu baskıdan dolayı Ağrı, karıncalanma ve uyuşma gibi etkiler olmaktadır. Sinir sıkışması vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilmektedir. Ancak sinir sıkışması en çok el, ayak, bilek, kol, bacak ve belde daha çok görülmektedir. Sinir sıkışması fıtık ve siyatik ağrılarına da neden olmaktadır. Bazı sinir sıkışmaları yaklaşık olarak 1 ya da 2 hafta sürerken bazı sinir sıkışmaları daha uzun sürmektedir ve bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Bundan dolayı sinir sıkışmasında erken tanı ve tedavi çok önemlidir.
Sinir Sıkışmasının En Önemli Belirtileri Nelerdir?
- Sinir sıkışması olan bölgede uyuşukluk ve duyu yani his kaybı
- Ağrı (Sinir sıkışması omurilikteki bir sorundan kaynaklı ise öksürme ve hapşırma gibi durumlar da bu ağrı artabilir.)
- Sinir sıkışmasının olduğu yerde karıncalanma ve iğne batması gibi oluşan bir his
- Kaslarda güçsüzlük ve seğirme
- El ve ayaklarda hareket etmekte güçlük çekilmesi
- Terlemenin artması ya da azalması
- Sıcaktan ve soğuktan daha fazla etkilenme
- Sinir sıkışması olan bölgenin kullanımının azalması
Sinir Sıkışmasının En Önemli Nedenleri
- Duruş ve oturma bozuklukları
- Sürekli tekrarlanan eylemler
- Yapılan bazı spor aktiviteleri
- Sürekli tekrar edilen eylemler
- Stres
- Osteoartrit
- Obezite
Sinir Sıkışmasını Arttıran Etmenler
Postur (Duruş bozukluğu) Kötü duruş omurga ve sinirlere daha fazla basınç yüklenmesine sebep olur. Bu nedenle postür yani duruş bozukluğu sinir sıkışması riskini arttırır.
Cinsiyet: Kadınlarda sinir sıkışması erkeklere oranla daha fazladır. Bunun nedeni kadınlarda karpal tünel sendromu erkeklere oranla 3 kat daha fazla gelişim gösterir. Dolayısıyla sinir sıkışma riski de daha yüksek olur.
Kemik Mahmuzları: Kemiklerin kenarlarında kemik uzantıları oluşmasına kemik mahmuzları adı verilir. Yaşanan travmalar ve osteoartrit gibi kemik sağlığını etkileyen durumlar sonucu oluşmaktadırlar. Daha sonrasında ise sinirlerdeki baskıyı arttırarak sinir sıkışmasını tetikler. Bu nedenle kemik mahmuzlarıyla başınız belada ise sinir sıkışmasının olması da kaçınılmazdır.
Romatoid Artrit: Romatoid artritin iltihaplara neden olur ve bu iltihaplar sinir sıkışmasını tetikler. Bu nedenle bu tür sorunlar çkenlerin sinir sıkışması yaşama riski de fazladır.
Uzun Süre Aynı Hareketi Yapmak: Özellikle bazı hareketleri sürekli tekrarlamak sinir sıkışması riskini arttırmaktadır. Aynı hareketi sürekli terar yapmak zorunda olan kişiler de kas ağrıları ve kas sorunları ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de sinir sıkışmasıdır.
Obezite: Obezite sağlığı tehdit ettiği gibi sinirlere de etki eden bir rahatsızlıktır. Vücudu büyük bir ağırlığın altına aldığı için sinirlerin sıkışmasına neden olmaktadır.
Hamilelik: Hamilelik döneminde bayanların aldığı kilolardan dolayı ve vücudun ödem tutmasından dolayı sinir sıkışmasına neden olmaktadır. Hamilelikte obezite gibi kemiklerin ciddi ağırlık altında kalmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı hamile bayanlarda sinir sıkışması çok sık görülmektedir.
Genetik Yatkınlık: Bazı kişilerin ailesinde sinir sıkışması yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve kişide görülen sinir sıkışması da aşleden gelen yatkınlıktır. Ailesinde sinir sıkışması olan kişilerin de bu sorunla yüz yüze gelmeleri yüksek bir ihtimaldir.
Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?
Sinir sıkışması şüphesiyle doktora giden hastalar öncelikle fiziksel bir muayeneden geçer. Muayene sırasında eğer doktorunuz sinir sıkışmasından şüphelenirse sizi bir dizi teste sokar. Bu işlemler can yakmaz ancak biraz rahatsızlık verebilir. Test sonuçlarına bağlı olarak hem sinirlerdeki iletim bozuklukları hem de sinirlerin iletim hızı ölçülür. Daha sonra tedaviye karar verilir. Tedavinin ilk aşaması dinlenmedir. Bu dinlenme sırasında size ağrı yaratan her şeyden uzak durulması gerekmektedir. Sinir sıkışmasının bulunduğu yerde hareketsizlik yaratmak için bant kullanılması gerekebilir. Dinlenme aşamasından sonra fizik tedaviye geçilir ve Uzman doktor sinir sıkışmasını önlemek için yapılması gereken bir dizi hareket gösterir. Bu hareketleri uygulamak sinir sıkışmasını hafifletmede yararlı olacaktır. Aynı zamanda bu hareketler kasların esnemesini ve güçlenmesini sağlar. Bu tedaviler dışında ilaç kullanımı da sinir sıkışması için kullanılabilir. Eğer bunlardan hiçbiri sinir sıkışmasını önlemeye yetmedi ve şikayetler devam ediyor ise cerrahi müdahale ile sinir sıkışması önlenebilir.