Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kolda Sinir Sıkışması

Kolda Sinir Sıkışması

Kolda sinir sıkışması, dirsek bölgesinde ulnar sinirin sıkışması veya irritasyonuna verilen isimdir. Boyun omurlarını köken alan ulnar, radial ve median ismi üç adet ana sinir bulunmaktadır. Sinirler dirsekte en çok kubital tünelde sıkışma göstermektedir. Nadir olarak el bileğinde de sıkışma gerçekleşmektedir. Ulnar sinirin sıkışarak diğer sinirlerin tünelde geçişinin zorlaştırarak daraltır ve bu bölgelerde uyuşma, ağrı, karıncalanma gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Kol dirseğinin iç bölgesinde, kemik çıkıntısı bulunmaktadır. Buna medial epikondil ismi verilmektedir. Medial epikondilin arka tarafında bulunan kubital tünelin içinden ulnar sinir geçmektedir. Cildin hemen alt tarafında bulunan sinirler elimizi medial epikondile yerleştirdiğimizde hemen fark edilmektedir. Kol dirseğimizin altında ön kol ve bilek arasında bulunan ulnar sinirler kasların içinde seyir etmektedir. Ulnar sinirler el bileğine hemen yakın bölgede guyon kanalı isimli ikinci tünelden geçerler ve serçe ile yüzük parmaklarına sonlanmaktadır. Hareket ettirme özelliği olan ulnar sinirler serçe ve yüzük parmaklarının hareketini sağlamaktadır.

Kolda Sinir Sıkışmasına Sebep Olan Etkenler Nelerdir?


Sıklıkla kolda ağrı, uyuşma ve karıncalanma etkisiyle gerekli tetkikler yapılarak teşhis edilen kolda sinir sıkışması durumunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ulnar sinirlerini geçmesini sağlayan dirsek geçiş bölgesinde yer alan tünelin yapısı dar ve yumuşak doku koruması az bulunmaktadır.

Yaygın olarak kolda sinir sıkışması nedenlerini sıralamamız gerekirse

  • Bazı insanlar uyurken ellerini yanağına koyarak uyumaktadır. Bu durumda dirsek büküldüğünden kıvrılma kısmındaki ulnar sinirler gerilir. Uzun süre sabit tutulan kolun dirsek bölgesinde ağrı ve hassasiyet meydana gelmektedir. Sabit kalan ulnar sinirler uzun süre gerildiğinden kişiyi gece uykudan uyandıran parmak uyuşmaları gerçekleşebilmektedir.
  • Kişilerin kemik yapısı ve hassasiyet derecesine göre yaptıkları ters hareketler sonucu dirsek bölgesi kıvrıldığında ulnar sinir tünelden dışarı kayar ve tekrar geri döner. Sürekli tünelde geçiş yapan sinirlerde zamanla zedelenme meydana gelmektedir.
  • Dirsekte şişme durumlarında ulnar sinir sıkışması gerçekleşmektedir. (Kireçlenme, romatizma)
  • Meydana gelen kol kırıklarında iyileşme sürecindeyken sürekli sabit kalan kolda sinir sıkışmaları yaygın olarak görülmektedir.
  • Dirsek çevresinde oluşan kistlerde ulnar sinirin tünellere geçişini engelleyeceğinden sinir sıkışması meydana gelebilmektedir.
  • Dirseğin uzun süre sabit kalınmasını sağlayan mesleklerde çalışan kişilerde çoğunlukla sinir sıkışması durumu gerçekleşebilmektedir. (Sekreter, memur, şoför)

Kolda Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Sıklıkla serçe parmağı ve yüzük parmaklarında şiddeti arttırarak gösteren ağrılar meydana gelebilmektedir. Dirseğin iç tarafından da yoğun bir ağrı hissedilebilmektedir.
  • Başlangıçta şiddeti az olan zamanla şiddetti artan, özellikle belli kol hareketlerinde meydana gelen ağrılar
  • Vücudun dinlenmeye çekildiği sürede özellikle geceleri uyuşma ve karıncalanmalar yoğun olarak hissedilebilmektedir. Bu durumda el sallanarak ağrının azalması sağlanabilmektedir.
  • Kolda meydana gelen ağrıların sinir sıkışması ihtimali olup olmadığı ağrıları ilk hissettiğiniz andan itibaren mutlaka doktor kontrolünde teşhisi konmalıdır. Zira sürekli gerilen ulnar sinir yanlış hareketlere devam edildiği takdirde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilmektedir.
Kolda Sinir Sıkışmasının Teşhisi Nasıl Yapılmaktadır?
  • Ağrılarınız olduğu andan itibaren detaylı olarak bilgilendirdiğiniz doktorunuz teşhis için bazı testler uygulayacaktır. Ancak fiziki olarak yaptığı muayenede kolda sinir sıkışması durumunu da anlayabilmektedir.
  • Doktorunuz dirseğinizi büktüğünde ağrılarınız artıyorsa,
  • Cilt altındaki sinir irrite edildiğinde serçe parmaklara gelen uyuşma ve ağrılarda artış oluyorsa,
  • El ve parmaklarınızı gerdiğinizde şikâyetleriniz ortaya çıkıyorsa bu gibi durumlarda kolda sinir sıkışması durumu gerçekleşmiştir ve bu fiziki muayenelerden sonra hastalığın şiddetine göre bazı testler uygulanmaktadır.
Bu yöntemlerden bahsetmemiz gerekirse

Röntgen: Tanı açısından oldukça önemli olan bu testte kireçlenme, kemik çıkıntıları hakkında detaylı bilgi alınabilmektedir.

MR: Dirsek bölgesinde yer alan yumuşak dokular hakkında detaylı bilgilere ulaşılabilinmektedir.

EMG: Sinir sıkışmalarında sinir ileti hızını, fonksiyonunu ve sıkışmasını değerlendiren önemli bir testtir. Tanının kesin konması için bu testin mutlaka yaptırılması gerekmektedir.

Kolda Sinir Sıkışmasında Uygulanan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığın şiddetine göre şekillenen tedavide eğer hasta ilaç, enjeksiyon, atel veya ortez kullanımı, egzersiz gibi aktivitelere cevap vermiyorsa bu durumda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.

İlaç Tedavisinde: Ödem giderici ilaçlar kullanılmaktadır.

Enjeksiyon: Anti-inflamatuar ilaç olan efektif kortizon yapılmaktadır.

Atel veya Ortez: Yapılan hareketlerde ağrılar meydana geldiğinde atel kullanılması tavsiye edilmektedir.

Egzersiz: Sıkışan ulnar sinirleri rahatlatmak için gerdirme egzersizleri yapılmaktadır.

Eğer bu uygulamalara hasta cevap vermiyorsa bu durumda cerrahi operasyon gerçekleştirilmektedir. Cerrahi operasyonda gevşetme yöntemi ile kubital tünelin çatısını oluşturan bas dokusu kesilerek gevşetilmektedir. Sinir sıkışması durumlarında etkin olarak yapılan yöntemdir.

Gevşetme ameliyatıyla birlikte sık olarak yapılan bir diğer cerrahi operasyon ise ulnar sinirin medial epikondilinin ön tarafa ulaşmasıdır. Bu sayede sinirin gerginliği azalmaktadır.

Medial epikondilektomi yöntemiyle kubital tünelin yer aldığı iç kemik çıkıntısı kemik kesimi iler çıkartılmaktadır. Sinir öne doğru yerleştirilir ve geçişini sağladığı tünel ortadan kalkmaktadır.

3-6 hafta kalp hizasında tutularak gerçekleşen cerrahi operasyonun iyileşme etkisi başlamaktadır. Bu süre sonunda güçlendirme, gerdirme ve eklem hareket açıklığını arttırmak için egzersizlere başlanmaktadır.

Son Güncelleme : 19.01.2024 05:24:09
Kolda Sinir Sıkışması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kolda Sinir Sıkışması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kolda Sinir Sıkışması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Sinir Ucu İltihabı
Sinir Ucu İltihabı
Sinir ucu iltihabı, tıpta nöropati olarak adlandırılan durum, sinir hücrelerinin yani nöronların hasar görmesini açıklar. Bu hasarlar vücutta ciltte döküntü, kızarıklık ve kaşıntı olarak kendini gösterir. Bunlara vücudun her yerinde rastlanabilir. Ba...
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer
Sinir sıkışması nasıl geçer konusunda öne sürülmüş birçok fikir bulunmaktadır. Ancak sinir sıkışmasını geçirmek için uygulanacak yöntemlerde herhangi bir başka rahatsızlığa meydan vermeyecek profesyonel müdahale gerekmektedir. Sinir sıkışması, vücudu...
Elde Sinir Sıkışması
Elde Sinir Sıkışması
Elde sinir sıkışması, karpal tünel sendromu olarak adlandırılmaktadır. El bileğinde meydana gelen ağrı, uyuşma, hareketsizlik gibi olayların meydana gelmesinde etkili olmakla beraber bayanlarda erkeklerden daha sık olarak görülmektedir. Karpal tünel,...
Belde Sinir Sıkışması
Belde Sinir Sıkışması
Belde sinir sıkışması, disk yaralanmaları ve kas gerginliği gibi durumlarda sinirlerin sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bel ağrısı çeken kişilerin durumuna göre tedavisinde farklılık gösteren belde sinir sıkışması durumu mutlaka Uzman doktorlar t...
Bilekte Sinir Sıkışması
Bilekte Sinir Sıkışması
Bilekte sinir sıkışması, elde parmakların hareketi ve hissini sağlamakta önemli bir yere sahip olan ve median sinir olarak adlandırılan yapının el bileğinde sıkışmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Elde kasların çalışması ve duyunun hissedilmesi üç ta...
Dirsekte Sinir Sıkışması
Dirsekte Sinir Sıkışması
Dirsekte sinir sıkışması, elde bulunan kasların çalışması ve duyunun hissedilmesi ulnar, median ve radial adlı üç ana sinirle gerçekleşir. Koltuk altı bölgesinden gelen ulnar sinir, dirsek bölümünde iç yan tarafından tünel gibi bir yapıdan geçerek, ö...
Sinir Krizi
Sinir Krizi
Sinir krizi, Sinir krizi bir insan için çok kötü bir olaydır. Aşırı derecede sinirlenmeyle beraber bunun sonucunda gözün hiçbir şey görmemesiyle bütün dünyaya meydan okuma haline sinir krizi denir. Sinir krizi sırasına kriz geçirmekte olan şey sinirl...
Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Sıkışması Belirtileri, sinirlerin kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi dokular tarafından aşırı baskı altına alınmasına sonucu oluşan bir sinir hastalığı. Basınç sonucu sıkışan sinirler ağrı, uyuşma ve karıncalanma gibi etkiler yaratabilir. Vücu...
Sinir Sıkışması Egzersizleri
Sinir Sıkışması Egzersizleri
Sinir Sıkışması Egzersizleri, sinir sıkışması kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen bir durumdur. Çünkü bu durum tamamen elin fazla kullanılması ile alakalıdır. El ve el bileği ile çalışan kişilerde daha sık görülür. Sinir sıkışmasının ilk bel...
Sinir Sıkışması Nedir
Sinir Sıkışması Nedir
Sinir sıkışması, sinirlerin, kemik, kıkırdak, kas ve tenton gibi dokularca aşırı baskıya uğraması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Oluşan basınç sonucu sıkışma gerçekleşen sinirlerde hissizlik, ağrı ve karıncalanma gibi semptomlar ortaya çık...
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Sinir Sıkışması Ameliyatı, Boyun omurlarından köken alıp ele kadar uzanan ulnar, median ve radial isimli üç adet ana sinir vardır. En sık dirsek bölgesinde yer alan kubital tünelde sıkışmaktadır. Nadiren bilek de sıkışma meydana gelebilir. Kubital tü...
Sinir Sıkışması Neden Olur
Sinir Sıkışması Neden Olur
Sinir sıkışması; sinirlerin çevresinde bulunan dokuların (Kemik, kıkırdak, kas ve tendon gibi) sinirlere aşırı baskı yapması sonucunda oluşan bir sinir hastalığıdır. Dokulara yapılan bu baskıdan dolayı Ağrı, karıncalanma ve uyuşma gibi etkiler olmakt...

 

Sinir Ucu İltihabı
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer
Kolda Sinir Sıkışması
Elde Sinir Sıkışması
Belde Sinir Sıkışması
Bilekte Sinir Sıkışması
Dirsekte Sinir Sıkışması
Sinir Krizi
Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Sıkışması Egzersizleri
Sinir Sıkışması Nedir
Sinir Sıkışması Ameliyatı
Sinir Sıkışması Neden Olur
Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır
Kasıkta Sinir Sıkışması
Sinir Sıkışması
Boğazda Sinir Sıkışması
İbrahim Saraçoğlu Belde Sinir Sıkışması
Sinir Sıkışması Tedavisi
Sırtta Sinir Sıkışması
Sinir Sıkışması Bitkisel Tedavi
Sinir Sıkışması İlaçları
Koltuk Altında Sinir Sıkışması
Ani Belde Sinir Sıkışması
Periferik Sinir Sistemi
Beyin ve Sinir Cerrahisi
Radial Sinir Sıkışması
Ayakta Sinir Sıkışması
Sempatik Sinir Sistemi
Belde Sinir Sıkışması Egzersizleri
Popüler İçerik
Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır
Sinir Sıkışması Ameliyatı Nasıl Yapılır
Sinir sıkışması ameliyatı nasıl yapılır, hastalarda uzun süredir devam eden, geceleri uykudan uyandıran ağrılarla beraber güçsüzlük ve eşyaların elden...
Kasıkta Sinir Sıkışması
Kasıkta Sinir Sıkışması
Kasıkta sinir sıkışması; sinir sıkışması vücudun hangi bölgesinde olursa olsun, sinirin üzerindeki aşırı baskı sonucu oluşmaktadır. Kıkırdak, tendon v...
Sinir Sıkışması
Sinir Sıkışması
Sinir sıkışması, vücudumuzda bulunan sinirlerin çaplarının küçülmesine neden olan yüzeylerine yakın yerlerinden geçen olukların zamanla çeşitleri ma...
Boğazda Sinir Sıkışması
Boğazda Sinir Sıkışması
Boğazda sinir sıkışması; oldukça sık karşılaşılan ve aşırı acı veren bir durumdur. Genelde basit bir rahatsızlık olarak görülür ve fazla önemsenmez. A...
İbrahim Saraçoğlu Belde Sinir Sıkışması
İbrahim Saraçoğlu Belde Sinir Sıkışması
İbrahim Saraçoğlu Belde Sinir Sıkışması, Belde sinir sıkışması günümüzde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Hareketsiz yaşam ve kişinin ağır ...
Sinir Sıkışması Tedavisi
Sinir Sıkışması Tedavisi
Sinir sıkışması tedavisi, hastalığın kesin tanısının ardında geçilecek olan en önemli seviyedir. Tedavinin genel olarak ilk aşaması tüm doktorların ka...
Sırtta Sinir Sıkışması
Sırtta Sinir Sıkışması
Sırtta sinir sıkışması: Sırtta sinirlerin sıkışması sonucunda sırta bıçak saplar gibi oluşan acı verici ağrılardır. Sırtta sinir sıkışmasının en çok g...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Sinir Ucu İltihabı
Sinir Sıkışması Nasıl Geçer
Kolda Sinir Sıkışması
Elde Sinir Sıkışması
Belde Sinir Sıkışması
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024